Leikki on vakava asia

Jossain vaiheessa iltaa käy niin. Se tapahtuu mitä erilaisimmissa juhlissa, tilanteissa ja kulttuurikuplissa. Joku nousee seisomaan ja sanoo:
”Miten olisi pullonpyöritys?”
Syitä ehdotukseen on monia. Kuulumiset on ehkä vaihdettu ja kaivataan selkeämmin jäsenneltyä tekemistä. Ihmiset alkavat ehkä väsyä ja samalla estot vähetä. Tai sitten on vain yksinkertaisesti päihdytty. Kuka viinistä, kuka yhdessäolosta tai ylipäätään elämästä.
Leikki ja inhimilliset tarpeet
Kaikkien näiden syiden takana on kuitenkin vielä toinen, perustavanlaatuisempi syy. Sen juuret ovat syvällä inhimillisissä tarpeissa.
Meillä on kaipuu syvempään yhteyteen. Sekä itsemme että muiden kanssa.
Pullonpyöritys on leikki, jonka avulla saa luvan kanssa ehdottaa joko paljastavaa kysymystä tai vaikeaa, kenties nolottavaakin tehtävää.
Todellisten tunteiden, kätkettyjen salaisuuksien ja epäonnistumisen pelon paljastaminen toisille on aina rohkea teko. Ehkä muistat omasta elämästäsi hetken, kun olet leikin varjolla sanonut ääneen ihastuksesi nimen tai peräti suudellut hänen kanssaan, muiden katsellessa.
Mitä tuolla hetkellä tunsit? Häpeää, onnea vai kenties kaikki esteet ylittävää euforiaa?
Leikin hyvinvointihyödyt
Pullonpyöritys ei turhaan ole seuraleikkien klassikko. Suurin osa meistä on leikkinyt sitä joskus. Todennäköisimmin teini-iässä tai nuorena aikuisena.
Mitä enemmän ikää kertyy, sitä vähemmälle leikkiminen usein jää. Ei kuitenkaan kannattaisi. Leikillä on nimittäin suora yhteys hyvinvointiin, kuten monet tutkijat, mm. Donald Winnicot, Stuart Brown ja Lauri Järvilehto ovat esittäneet.
Tässä muutama poiminta leikin hyödyistä:
• Leikki vapauttaa kehossa mielihyvähormoneja.
• Leikki tekee ihmisestä tuottavamman ja onnellisemman.
• Leikkivä suhtautuu uteliaasti elämään.
• Leikki vahvistaa kykyä innostua.
• Leikkivä kärsii harvemmin dementiasta ja muista neurologisista ongelmista vanhemmalla iällä.
• Leikkiminen tukee oman osaamisen rajojen testaamista ja uuden oppimista.
• Leikki auttaa tuntemaan itsensä vapaaksi.
• Leikin tuoma mielihyvä on lähellä flow-tilaa.
• Leikki kehittää ja vahvistaa luovuutta.
• Leikki liittää meidät muihin ihmisiin ja tyydyttää sitä kautta sosiaalisia tarpeita.
Leikki ja elinvoima
Hyvinvointimme kannalta leikki on siis vakava asia. Se liittyy olennaisesti elinvoimaiseen elämään ja toimintakykyyn. Miten kykyä leikkiä voisi aikuisella iälläkin kehittää ja sitä kautta tukea omaa elinvoimaansa?
Nopein tapa on ryhtyä määrätietoisesti altistamaan itseänsä leikille. Käytännössä se tarkoittaa, että ottaa osaa leikkeihin ja ehdottaa niitä myös itse. Eikä hätää, vaikka pää löisi tyhjää, sillä leikki-ideoita löytyy muun muassa kirjoista.
Metti Vuoskun ja Anette Siilin Aikuisten leikkikirja on näiden joukossa piristävä uutuus. Sen näkökulma on alleviivatusti aikuisten. Kirjan leikkien avulla voi esimerkiksi etsiä sielunkumppania, harjoitella optimismia ja pessimismiä tai käydä kauppaa arvoistaan. Samalla oppii uutta itsestään sekä niistä, joiden kanssa leikkii.
Ote kirjasta:
”Leikin tila on arjen vaatimusten vastakohta. Se on ennakoimatonta, hallitsematonta, tutuista kaavoista luopumista.”
Milloin Sinä viimeksi leikit ilman sen kummempaa tarkoitusta, ihan vain huviksesi?
Kirjoittaja: Maaretta Tukiainen
Maaretta Tukiainen on kirjailija ja muutosvalmentaja, jonka mielestä leikkivä vanhempi on paras lahja, minkä lapsi voi saada.
Aikuisten leikkikirja löytyy Entä jos -verkkokaupasta Alennuskoodilla HMT 10 % alennusta kirjasta.
Kiinnostuitko kirjoittajasta? Tutustu: Hyvän mielen viesti -kurssi, Tärkeintätänään.fi, Hyvänmielentaidot.fi, IG @maaretta.tukiainen